Åter till förstasidanE-post: info@jltand.se

 

År 2006

JLT 95 år

Styrelse

Länkar

År 2005

Historik


För att återgå till förstasidan - klicka på JLT-emblemet med S:ta Apollonia
  Lyckad chokladprovning i Mullsjö 20 april

Av Ingrid Nyman

Sjutton chokladintresserade JLT-medlemmar samlades på Landhs konditori i Mullsjö på kvällen den 20 april 2006. Med den vackra kvällssolen över sjön utanför fönstren intogs först en väl tilltagen och fräsch räksmörgås.

Därefter berättade konditor Christer Alzén om choklad ur alla möjliga synvinklar. Vi fick höra om chokladens historia, geografi och botanik. Vidare om odling, skörd, tillverkning och förädling samt handel och miljöfrågor.

När berättelsen fortsatte med kvalitetsaspekter vidtog också provsmakningen. Ett stort antal välfyllda skålar med alla upptänkliga chokladprover skickades runt, och med chokladbitarna smältande i munnarna fick vi lära oss vad det är som gör att det blir så stor skillnad på vit, ljus och mörk choklad. Vår konditor informerade om vad olika halter av kakaomassa, kakaosmör och andra fetter betyder för kvaliteten, och han delgav oss också lite ”hemligheter” om vilka temperaturer och bearbetningsmetoder som ger vackra praliner och bakverk. När han gick in på chokladens näringsinnehåll lyssnade vi förstås uppmärksamt. Då vanilj ofta förekommer i sällskap med choklad berättades det även lite om hur den växer och vi fick lära oss att göra högklassigt vaniljsocker själva.

Avslutningsvis drack vi kaffe och till det serverades några bitar riktigt fin mörk choklad samt ett par praliner av konditoriets egen tillverkning. Den ena var av mild karaktär med nötfyllning och den andra av lite kraftigare typ med fyllning av hallon och chili. Kombinationen med chili kan tyckas modern och nyskapande men Christer berättade att detta är helt fel; chili och choklad har ett gammalt förflutet ihop!

Alla som så önskade kunde sedan köpa med sig lite exklusiva varor hem och vi tyckte att vi lärt oss mycket under synnerligen angenäma former när kvällen avslutades.